joi, 21 februarie 2008

cica nu toate afectiunile psihice duc la spitalul noua :)))

Cele mai "cool" afectiuni psihice :D
Cica toate geniile si o persoana din douazeci sufera de afectiuni psihice. In plus, nu toate bolile psihice sunt neplacute si te duc direct la spitalul noua.

Sinestezia: Nu se stie inca daca sinestezia chiar este o boala psihica sau e o problema cauzata de faptul ca niste neuroni prost izolati fac atingere din cauza ca n-ai creierul cablat ca lumea, dar ideea este ca e una dintre cele mai comune probleme. 1 din 23 de oameni sufera de sinestezie. Sinestezia este acea afectiune care te face sa te porti exact ca simbolistii, te face sa vezi culori si sa auzi sunete atunci cand citesti sau pronunti o litera, un cuvant sau o fraza. Daca ti se pare o chestie cool, care nu aduce deloc cu paranoia sau schizofrenia, iata cum descrie un sinestet perceptiile sale: “litera T e egoista si neprietenoasa. U e lipsit de suflet. 4 e cinstit, in schimb in 3 nu pot avea incredere. 9 e un domn inalt si elegant, dar sub aparentele sale placute se ascunde un intrigant”. Deci, daca vrei sa le ceri prietenia literelor J si K, sa-ti vina sa-i spargi fata lui 8 sau sa auzi in cap Simfonia a 9-a de fiecare data cand cineva pronunta “efectiv”, atunci sigur sinestezia e cea mai cool chestie de care ai putea suferi. Printre cei mai faimosi sinesteti se numara Jimi Hendrix, Vladimir Nabokov, Franz Liszt, Duke Ellington, Victor Hugo, Thom Yorke, Romica Tociu si Vasili Kandinski.

Sindromul Stendhal: Botezat dupa scriitorul francez, autor al unui roman care a incercat sa profite de celebritatea trupei “Rosu si negru”, sindromul Stendhal consta in halucinatii, ameteala si hipertensiune produse de expunerea la arta. Mai simplu: te duci la muzeu sau la un concert si te simti ca si cum ai fi fumat iarba, chiar daca de fapt esti un intelectual care a tras toata dimineata de un ceai de tei. Pe de alta parte, in cazurile extreme sindromul Stendhal se manifesta cam la fel ca dementa. Daca te gandesti insa un pic, s-ar putea sa fie foarte cool ca, in timp ce admiri “Carul cu boi” al lui Grigorescu, sa incepi brusc sa te porti ca Predator.

Sindromul Cotard: O boala psihica in adevarata putere a cuvantului: sindromul Cotard este o forma de depresie care-l face pe bolnav sa creada ca a murit si ca e in curs de descompunere. Alte simptome include convingerea ca esti nemuritor, ca nu mai trebuie sa mananci si ca te afli in iad. Descoperitorul acestei boli, neurologul francez Jules Cotard, a fost fascinat de cazul unei paciente care credea ca a fost damnata pe vecie, ca si-a pierdut toate organele, astfel ca din ea n-au mai ramas decat pielea si oasele si ca nu poate muri decat daca este arsa.

Sindromul mainii straine: Numele spune totul: pur si simpu ai senzatia ca mana ta nu te asculta. Aparent e foarte rau, dar gandeste-te si la avantaje: de exemplu, poti, dand vina pe mana ta, sa te apuci sa-ti pipai colegele de serviciu, sa-ti pocnesti seful, sa iti aprinzi o tigara in birou, sa joci “World of Warcraft” la serviciu (cu conditia sa-l poti juca cu o singura mana) sau sa faci orice activitate implicand o mana pe care ti-o poti imagina. Boala poate avea si alte simptome.

Sindromul accentului strain: Una dintre cele mai rare si mai cool boli din lume (mai putin de un caz pe an la nivel mondial) , acest sindrom te face sa-ti vorbesti limba natala ca si cum ai fi un strain care de-abia a invatat-o – sau chiar sa vorbesti o limba straina pe care n-ai invatat-o niciodata. O pensionara din Anglia a inceput, dupa un accident cerebral, sa-si vorbeasca limba natala cu accent slovac si jamaican (cam cum vorbeste Ion Iliescu). Invers, un ceh care a cazut de pe bicicleta anul trecut in timpul unei curse a vorbit, dupa accident, doar intr-o engleza oxfordiana, desi nu invatase niciodata aceasta limba. Daca inca nu ti-ai dat seama de ce e foarte cool aceasta boala, uita-te la stirile din sport. Ai vazut cum fotbalistii romani, la trei zile dupa ce s-au transferat de la Rulmentul Barlad la Udinese, incep brusc sa-si vorbeasca propria limba cu accent, in schimb o dau pe italiana de zici ca-s copiii din flori ai lui Dante.

Niciun comentariu: