luni, 17 martie 2008

My name is..., and I m workaholic!


Evolutia semnificativa din ultimii ani a tehnologiei a dus la o modificare comportamentala, inclusiv a omului de rand, a carui principala preocupare a devenit strict munca. In secolul in care telefonul mobil, laptopul si Blackberry-ul sunt un "must-have", timpul liber a inceput treptat sa piarda teren din programul zilnic al oricarui om. Aceasta boala vine deghizata cu alte simptome, mai exact cu o grava confuzie: cea de munca pe branci. Diferenta majora este aceea ca workaholicul o face cu placere sau cel putin nu-l deranjeaza ca timpul alocat muncii i-a invadat si spatiul si timpul personal. Daca te gandesti la munca non-stop, asa cum te gandeai la prima iubire a vietii tale, atunci e clar ca ai primele simptome ale unui workaholic. Daca in planurile tale de viitor sunt incluse numai chestii de genul "cum sa finalizez proiectul la timp", "cum sa obtin o marire de salariu" sau "cum sa ma imprietenesc mai bine cu superiorii" e si mai clara situatia.
Nu mai stii sa te relaxezi? Omul normal abia asteata sa scape de problemele de la serviciu si sa ajunga acasa sa se relaxeze. Workaholicul nu stie sa se mai bucure de momentele astea pentru ca mintea lui este invadata de omuleti mici imbracati la costum si cu diplomatul in mana.

Workaholicul are acea obsesie ca doar el poate sa faca lucrurile bine. Nu lasa pe nimeni sa-l ajute, ii place sa preia toate responsabilitatile chiar daca nu este suficient de puternic sa le duca pe toate in spate, dar el se straduieste si refuza sa accepte ca sunt peste masura puterilor sale. Aceasta caracteristica poate sa fie adesea confundata cu perfectionismul. Neglijezi toate celelalte aspecte ale vietii? Wokaholicul in faza terminala ajunge sa nu mai aiba prieteni. Nu mai stie mare lucru despre viata membrilor familiei si asta pentru ca a fost prea ocupat sa se mai intalneasca si cu ei printre multele intalniri de afaceri, delegatii sau team-building-uri. Ti-ai transformat hobby-ul intr-un job permanent? Cea mai frecventa cauza pentru care un om ajunge workaholic este pentru ca ii place extrem de mult ceea ce face. Jobul devine in aceasta faza un fel de hobby full time, adica este o modalitate de relaxare. De cele mai multe ori workaholicii nu recunosc faptul ca sunt dependenti de munca si pentru a nu fi tratati ca atare sunt in stare sa starneasca cele mai credibile scuze in spatele carora se ascunde, desigur, un om dornic sa scape cat mai repede de conversatii inutile care ii consuma timpul pretios pentru a se intoarce din nou cu capul printre hartogaraiele de la serviciu.


Eu ce sa zic? OPRITI- MA LA TIMP!!! :)

Niciun comentariu: